Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3 żółtka
25 dag. margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1i 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem zagnieść.Wyłożyć tym ciastem blaszkę posmarowana i posypaną bułką tartą, i nakłuć ciasto widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180C .na 15 minut.
Masa serowa:
1 kg. twarogu zmielonego piątnica
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
3 żółtka
olejek śmietankowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą na koniec ubić pianę z 3 białek.Dodać do masy serowej.Masę wylać na ciasto.Piecz w piekarniku przez 45 minut. Wyjąc ciasto
Złota rosa:
1/2 szklanki cukru pudru
3 białka
1 łyżka maki ziemniaczanej
Wykonanie:
W miedzy czasie ubić pianę z pozostałych 3 białek i dodać 1/2 szklanki cukru pudru i łyżkę maki ziemniaczanej.Wylać na ciasto i z powrotem dać do piekarnika .Piec do zrumienienia około 15minut .Wyjąć i odstawić do wystudzenia.