SIEKANY NA BISZKOPCIE

Składniki:

 

5-6 łodyg rabarbaru

4 jajka

2/3 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, np. słonecznikowego lub sezamowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

2 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie:

 

Rabarbar umyć, obrać, a następnie dosyć drobno pokroić, najlepiej w kostkę. Do wysokiego naczynia wbić jajka. Dodać do nich cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszać wszystkie składniki (najlepiej mikserem) tak, by uzyskać jednolitą gładką masę. Następnie dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Na koniec wymieszać ciasto z oliwą. Blachę natłuścić (najlepiej masłem) i posypać równomiernie kaszą manną lub tartą bułką. Na dnie formy położyć pokrojony rabarbar. Wylać na niego ciasto. Rozgrzać piekarnik do 180C. Następnie włożyć do niego ciasto i piecz około 40 minut Po upieczeniu, gdy ciasto już przestygnie, obrócić je do góry nogami, tak by rabarbar był na wierzchu. Potem można oprószyć lekko cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *