Składniki:
Biszkopt orzechowy:
4 jajka
15 dag. mielonych orzechów
1 szklanka cukru
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka mąki krupczatki
szczypta proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2szklanki mąki tortowej
1/2szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
4 kostki masła
1i1/2 litra mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1łyżka mąki tortowej
6 żółtek
3 cukry waniliowe
5 łyżek cukru
1puszka ananasa
1/2 puszki brzoskwiń
Wykonanie:
Biszkopt orzechowy:
Białka ubij, dodaj cukier i żółtka, połącz. Dodaj wymieszane sypkie składniki, połącz. Wlej do tortownicy o średnicy 28 cm. Piecz 20 minut w 180 C. (z tej samej ilości składników upiecz drugi biszkopt).
Biszkopt jasny: Białka ubij. Dodaj cukier, żółtka oraz wymieszane mąki z proszkiem, wlej 2 łyżki wody, wymieszaj. Wlej do tortownicy o średnicy 28 cm, piecz 20 minut w 180 C (tak samo upiecz drugi biszkopt)
Masa:
Litr mleka zagotuj z cukrami. Pozostałą część wymieszaj z mąkami, budyniem i żółtkami. Wlej
do mleka, ugotuj budyń. Ostudź. Masła utrzyj, dodając budyń. Część masy odłóż dekoracji, pozostałą podziel na dwie części: 1/3 i 2/3. Owoce odcedź, pokrój w kostkę. Do 2/3 masy dodaj
ananasy, do 1/3 brzoskwinie.
Ułóż kolejno:
Biszkopt jasny, pół masy z ananasem, biszkopt orzechowy, masa z brzoskwiniami, biszkopt orzechowy, reszta masy z ananasem, biszkopt jasny. Udekoruj odłożoną masą.