TORT ORZECHOWY Z MASĄ WANILIOWĄ

Składniki:

Biszkopt orzechowy:

4 jajka

15 dag. mielonych orzechów

1 szklanka cukru

1 łyżka bułki tartej

1 łyżka mąki krupczatki

szczypta proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:

4 jajka

1 szklanka cukru

1/2szklanki mąki tortowej

1/2szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

4 kostki masła

1i1/2 litra mleka

2 budynie waniliowe

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1łyżka mąki tortowej

6 żółtek

3 cukry waniliowe

5 łyżek cukru

1puszka ananasa

1/2 puszki brzoskwiń

 

Wykonanie:

 

Biszkopt orzechowy:

Białka ubij, dodaj cukier i żółtka, połącz. Dodaj wymieszane sypkie składniki, połącz. Wlej do tortownicy o średnicy 28 cm. Piecz 20 minut w 180 C. (z tej samej ilości składników upiecz drugi biszkopt).

Biszkopt jasny: Białka ubij. Dodaj cukier, żółtka oraz wymieszane mąki z proszkiem, wlej 2 łyżki wody, wymieszaj. Wlej do tortownicy o średnicy 28 cm, piecz 20 minut w 180 C (tak samo upiecz drugi biszkopt)

Masa:

Litr mleka zagotuj z cukrami. Pozostałą część wymieszaj z mąkami, budyniem i żółtkami. Wlej

do mleka, ugotuj budyń. Ostudź. Masła utrzyj, dodając budyń. Część masy odłóż dekoracji, pozostałą podziel na dwie części: 1/3 i 2/3. Owoce odcedź, pokrój w kostkę. Do 2/3 masy dodaj

ananasy, do 1/3 brzoskwinie.

Ułóż kolejno:

Biszkopt jasny, pół masy z ananasem, biszkopt orzechowy, masa z brzoskwiniami, biszkopt orzechowy, reszta masy z ananasem, biszkopt jasny. Udekoruj odłożoną masą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *