SKRZYDEŁKA W KAPUŚCIE Z CEBULKĄ

Składniki:

 

10 skrzydełek kurczaka

1 cebula

1 łyżka miodu

1/4 główki białej kiełbasy

słodka papryka

vegeta,

pieprz

kilka ziaren ziela angielskiego

listek laurowy

ząbek czosnku

olej

Wykonanie:

 

Skrzydełka umyj, osusz, podziel na trzy części (końcówki odrzuć, możesz je wykorzystać Np. do ugotowania rosołu). Miód wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i niewielką ilością oleju. Dodaj ziarna ziela angielskiego i listek laurowy, oprósz słodką papryką, vegetą i pieprzem, wymieszaj. Marynatą dokładnie posmaruj skrzydełka, wstaw na 2 godziny do lodówki. Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Olej rozgrzej na dużej patelni, zeszklij cebulę. Włóż skrzydełka, lekko osączając z marynaty, obsmaż ze wszystkich stron. Wlej szklankę wody, wymieszaj. Dodaj kapustę, duś pod przykryciem do miękkości. Przypraw do smaku vegetą i pieprzem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *