SKRZYDEŁKA Z RODZYNKAMI

Składniki;

0,5 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki białego octu winnego
3 pół łyżeczki suszonej papryki
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki curry
sól
pieprz czarny
olej do smażenia i marynowania kurczaka
1 por
100 g. rodzynek sułtańskich
0, 50 g. masła
sałata fryzyjska do dekoracji (żółte części)

Wykonanie;

Skrzydełka z kurczaka zamarynować w occie winnym, przyprawach oraz w odrobinie oleju i na trzy godziny odstawić do lodówki. Po tym czasie skrzydełka obsmażyć na patelni z każdej strony, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć na 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Z pora odciąć korzenie
i część zieloną, dokładnie umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić w półokrągłe lekko skośne talarki. Rodzynki sparzyć i odcedzić,wrzucić na patelnię do roztopionego masła. Do rodzynków dołożyć por i krotko smażyć, aż się zeszkli. Przyprawić czarnym pieprzem. Przełożyć por z rodzynkami na talerz. Na środku ułożyć skrzydełka
z kurczaka i udekorować sałatą fryzyjską.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *