Składniki:
1/2 kg. filetów z solonego śledzia
1/2litra mleka
25 dag. bryndzy
1 szklanka śmietany 30%
3 ząbki czosnku
3 łyżki zielonego groszku
kawałek czerwonej papryki (świeżej lub marynowanej)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka startej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki cukru pudru
kilka plasterków cytryny
kilka gałązek zielonej pietruszki
pieprz
sól
Wykonanie:
Śledzie myjemy i moczymy w mleku przez kilka godzin. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie ucieramy go z pieprzem , skórką z cytryny i bryndzą na jednolitą masę. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli i cukru i delikatnie mieszamy z bryndzą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Ponownie umyte śledzie suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i układamy na półmisku. Po wyjęciu z lodówki sos mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, groszkiem i papryką. Polewamy nim śledzie i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.