ŚLEDZ PO KASZUBSKU

Składniki:

1/2 kg. śledzi solonych

75 dag. cebuli

koncentrat pomidorowy

2-3 ogórki kiszone

pieprz

sól

przyprawa

papryka słodka

mleko

olej

Dodatkowo:

patyczki lub wykałaczki

 

Wykonanie:

 

Śledzie namoczyć w mleku na 2 godziny. Gdy nie będą już bardzo słone, pokroić je wzdłuż w paski o szerokości 2 cm. Cebulę pokroić w piórka i dusić do miękkości na dużej ilości oleju. Przyprawić pieprzem, solą i słodką papryką. Dorzucić drobno pokrojonego kiszonego ogórka. Do cebulki dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze przez chwilę. Cebulkę nakładać na śledzie i zawijać, po czym całość chwycić wykałaczką. Całość odstawić do lodówki na kilka godzin.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *