Składniki:
1/2 kg. filetów śledziowych
1 cebula
1 winne jabłko
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
2 łyżki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
2-3 jajka
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Filety śledziowe kroimy w małe kawałki i układamy w głębokim półmisku. Cebulę kroimy drobniutko i sparzyć gorąca wodą.Cebulę dobrze odsączyć i po ostudzeniu wyłożyć na filetach. Następnie zetrzeć obrane jabłko na grubej tarce i rozłożyć na cebuli. Śmietanę, musztardę , majonez, sok z cytryny i roztarty ząbek czosnku oraz cukier dokładnie wymieszać i wylać na warstwę jabłek. Na wierzch zetrzec na grubych oczkach ugotowane obrane i ostudzone jajka jajka. Ozdobić i wstawić na noc do lodówki.