Składniki;
30 dag.filetów śledziowych solonych
200 ml. jogurtu greckiego
150 ml. maślanki
2 łyżki majonezu
1 cebula
1 jabłko
3 ogórki konserwowe
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól
Wykonanie;
Śledzie , namoczyć wcześniej w zimnej wodzie lub w mleku. Przygotowane filety pokroić na centymetrowe paski. Cebulę obrać pokroić w półksiężyce podobnie pokroić obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę układać na przemian z ogórkami, cebulą i jabłkiem, najlepiej w pojemniku, który będzie można zamknąć. Jogurt wymieszać z maślanką i majonezem. Doprawić pieprzem, jeśli zajdzie taka potrzeba to doprawić solą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Sosem zalać przygotowane filety wraz z cebulą jabłkiem i ogórkiem. Wstawcie do lodówki przynajmniej na noc.