ŚLEDŹ ZAWIJANY W SOSIE

Składniki;

5 ładnych płatów śledziowych matias
1/2 szklanki octu
4 szklanki wody
1 czubata łyżka cukru
papryka mielona łagodna lub ostra

Sos:

3/4 szklanki majonezu
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
1 mały słoiczek pieczarek konserwowych
10 dag .startego żółtego sera
1 pęczek szczypiorku
4 – 5 jajek ugotowanych na twardo
sól
pieprz

Wykonanie;

Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie około 30 minut, następnie wymieszać ocet z wodą i cukrem i przełożyć śledzie , moczyć około 1 godziny Po wymoczeniu osuszyć papierowym ręcznikiem. Zwinąć śledzie i włożyć po kawałku jajka na twardo, spiąć wykałaczkami.

Sos:

2 ugotowane żółtka utrzeć w wyższym naczyniu, dodać pokrojone konserwowe pieczarki w drobną kosteczkę, posiekany szczypiorek i starty na dużej tarce żółty ser. Następnie dodać jogurt i majonez, wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Sos wylać na półmisek i ułożyć na nim rolmopsy, polać lekko majonezem i posypać papryką, schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *