ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

Składniki:

 

 

3 śledzie

125 ml. śmietany 18 %

1cbula

2 łyżki oleju

1 jabłko

sok z cytryny

natka pietruszki

pieprz

cukier

 

Wykonanie:

 

Śledzie układam w miseczce, zalewam zimną wodą i odstawiam na godzinę, żeby się wymoczyły. Następnie kroję je na kawałki, skrapiam olejem i sokiem z cytryny. Cebulę obieram, drobno siekam, przekładam na sitko i przelewam wrząca wodą, żeby nie była taka ostra. Jabłko obieram i ścieram na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Cebulę i jabłko mieszam ze śmietaną, przyprawiam do smaku pieprzem, odrobina cukru i sokiem z cytryny .Na talerzu układam cebulę z jabłkiem, na to kawałki śledzia. Potrawę dekoruję natką pietruszki lub gałązkami koperku oraz plasterkami jabłka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *