ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

Składniki:

7 płatów matiasów

2 szklanki mleka

1 cebula

1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany

1 winne jabłko

2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżeczki białego pieprzu

1 czubata łyżeczka cukru pudru

2 ząbki czosnku

gałązka świeżej pietruszki

Wykonanie:

Matiasy moczyć około godziny, zmieniając kilka razy wodę. Mleko zagotować z rozdrobnionym czosnkiem i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia. W szklanej salaterce ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki śledzie i zalać je mlekiem w taki sposób, by były przykryte. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia śledzie wyjąć. Cebulę drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Przyprawić pieprzem i odrobiną soli. Odstawić na chwilę. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem, dodać starte jabłko i cebulkę. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać śmietaną i udekorować pietruszką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *