Składniki:
7 płatów matiasów
2 szklanki mleka
1 cebula
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
1 winne jabłko
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 czubata łyżeczka cukru pudru
2 ząbki czosnku
gałązka świeżej pietruszki
Wykonanie:
Matiasy moczyć około godziny, zmieniając kilka razy wodę. Mleko zagotować z rozdrobnionym czosnkiem i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia. W szklanej salaterce ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki śledzie i zalać je mlekiem w taki sposób, by były przykryte. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia śledzie wyjąć. Cebulę drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Przyprawić pieprzem i odrobiną soli. Odstawić na chwilę. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem, dodać starte jabłko i cebulkę. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać śmietaną i udekorować pietruszką.