Składniki:
80 dag. filetów majtasów
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
bazylia
oregano
cukier
1mała łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki posiekanej cebulki zielonej
4-5 jajek
Wykonanie:
Płaty śledziowe opłukać i pokroić w małe kawałki.Śledzie ułożyć w naczyniu i oprószyć pokrojoną w piórka cebulą.
Sos czosnkowy:
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt naturalny, dodać przyprawy w tym odrobinkę cukru, koperek, zieloną cebulkę, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym sosem czosnkowym zalać śledzie i odstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na noc. Po tym czasie śledzie przejdą sosem czosnkowym i będą smakować wyśmienicie. Podawać z ugotowanymi jajkami .