Składniki:

80 dag. filetów majtasów

1 cebula

4-5 ząbków czosnku

1 mały jogurt naturalny

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka majonezu

sól

pieprz

bazylia

oregano

cukier

1mała łyżeczka startej skórki z cytryny

2 łyżki posiekanej cebulki zielonej

4-5 jajek

 

Wykonanie:


Płaty śledziowe opłukać i pokroić w małe kawałki.Śledzie ułożyć w naczyniu i oprószyć pokrojoną w piórka cebulą.

Sos czosnkowy:

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt naturalny, dodać przyprawy w tym odrobinkę cukru, koperek, zieloną cebulkę, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.

Tak przygotowanym sosem czosnkowym zalać śledzie i odstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na noc. Po tym czasie śledzie przejdą sosem czosnkowym i będą smakować wyśmienicie. Podawać z ugotowanymi jajkami .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *