ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ I SEREM

Składniki:

 

500 g. ciasta francuskiego

150 g. szynki (plastry)

150 g. żółtego sera w plasterkach

30 g. nasion słonecznika

10 g. sezamu

1 jajko

sól gruboziarnista

mąka na stolnice

 

Wykonanie:

 

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt o grubości około 1 cm. Poukładać na nim plasterki szynki, potem plasterki sera. Ciasto ostrożnie zwinąć w roladę i ostrym nożem pokroić w plastry o szerokości 1,5 cm. Powstałe ?ślimaczki? ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i ziarnami słonecznika. Oprószyć solą do smaku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 C. Piecz około 20 minut do przyrumienienia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *