Składniki:

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 kg.śliwek węgierek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 1/2szklanki mąki pszennej
25 dag.margaryny
1 jajko

1 szklanka cukru
cukier puder  do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Obie mąki pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy  cukier i  mieszamy z margaryną. Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto wkładamy do lodówki na30 minut.
Po wyjęciu z lodówki 2/3 ciasta wkładamy na wysmarowaną blachę wysypaną bułką tarta i układamy na nim wypestkowane śliwki skórkami do ciasta.. Pozostałym ciastem przykrywamy śliwki.Można ciasto zetrzeć na dużej tarce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 160C.  około 40 minut.Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *