Składniki:
Ciasto:
35 dag mąki
20 dag masła
3 żółtka
1łyżka cukru pudru
łyżka śmietany
Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
1i1/2szklanki mleka
Do przełożenia i dekoracji:
50 dag węgierek (mogą być mrożone lub słoik powideł śliwkowych)
2 łyżki cukru
garść posiekanych orzechów włoskich
20 małych bezików
3-4 mandarynki z puszki
Wykonanie:
Masło posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać i szybko zagnieść. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i mocno schłodzić w lodowce. Następnie wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C i piec 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Na mleku ugotować budyń, przestudzić. Masło utrzeć i, nadal ucierając, porcjami dodawać zimny budyń i żółtka. Wydrylowane śliwki smażyć w rondlu do chwili, aż odparuje z nich sok, posłodzić, przestudzić. Na wystudzony kruchy spód wyłożyć śliwki lub powidła, posypać orzechami, posmarować połową kremu, przykryć bezikami, posmarować pozostałym kremem, udekorować bezikami i cząstkami mandarynek.