ŚLIWKOWO- BEZOWO NA KRUCHYM SPODZIE

Składniki:

 

Ciasto:

 

35 dag mąki

20 dag masła

3 żółtka

1łyżka cukru pudru

łyżka śmietany

 

Krem:

 

1 opakowanie budyniu waniliowego

1i1/2szklanki mleka

Do przełożenia i dekoracji:

50 dag węgierek (mogą być mrożone lub słoik powideł śliwkowych)

2 łyżki cukru

garść posiekanych orzechów włoskich

20 małych bezików

3-4 mandarynki z puszki

 

 

Wykonanie:

 

Masło posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać i szybko zagnieść. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i mocno schłodzić w lodowce. Następnie wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 21  cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C i piec 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Na mleku ugotować budyń, przestudzić. Masło utrzeć i, nadal ucierając, porcjami dodawać zimny budyń i żółtka. Wydrylowane śliwki smażyć w rondlu do chwili, aż odparuje z nich sok, posłodzić, przestudzić. Na wystudzony kruchy spód wyłożyć śliwki lub powidła, posypać orzechami, posmarować połową kremu, przykryć bezikami, posmarować pozostałym kremem, udekorować bezikami i cząstkami mandarynek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *