Składniki:

1/2 kg. mąki

25 dag. margaryny

12 dag. masła

2 cukry waniliowe

5 dag. cukru pudru

4 żółtka

 

Wykonanie:

 

Z podanych składników zarobić ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Lukier:

3 białka

10 dag. cukru pudru

 

Wykonanie:

 

Białka utrzeć z cukrem do białości. Ciasto rozwałkować i wykrawać okrągłe ciasteczka można kieliszkiem,każde ciastko cienko posmarować lukrem i odstawić z blaszką na godzinę aby lukier troszkę podsechł.Piecz w piekarniku z wyłączoną górną grzałką,wtedy ciasteczka mają ładny,jasny lukier. Po upieczeniu przełożyć dowolnym kremem lub marmoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *