SMAKOWITY KARMAZYN

Składniki:

 

4 filety z karmazyna (po 15 dag, lub filety z dorsza)

30 dag. mrożonego groszku

2 małe marchewki.

1 opakowanie pure ziemniaczanego (na 3/4 litra płynu).

1 szklanka mleka

1 jajko

1 średnia cebula

1 pęczek szczypiorku

5 łyżek masła lub margaryny

4 łyżki mąki

sok z 1/2 cytryny

sól

biały pieprz

tarta gałka muszkatołowa

cząstki cytryny do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Marchew obrać, opłukać, pokroić w słupki. Wrzucić z groszkiem do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, gotować 10 minut .Opłukać filety, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na kilka minut, aby dobrze nasiąkły sokiem. Wymieszać mąkę z solą oraz białym pieprzem. Rozmącić jajko na talerzyku. Obtoczyć filety w mące, a następnie w jajku. Rozgrzać na dużej patelni 4 łyżki tłuszczu, smażyć kawałki ryby 3-4 minuty z każdej strony .Zagotować w garnku 2 szklanki wody wsypać pół łyżeczki soli. Wlać szklankę mleka, dodać resztę tłuszczu. Zdjąć garnek z ognia wsypać pure ziemniaczane. Odstawić na 1 minutę jeszcze raz wymieszać. Wrzucić do garnka dobrze osączone na sitku warzywa, doprawić pure do smaku solą oraz tartą gałka muszkatołową. Obrać cebulę pokroić w cienkie krążki. Zdjąć filety z patelni podsmażyć na tym samym tłuszczu cebule. Opłukać szczypiorek drobno pokroić. Wyjąc kawałki ryby i pure na talerze rozłożyć podsmażona cebulę. Posypać szczypiorkiem szczypiorkiem,udekorować cząstkami cytryny.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *