Składniki:
4 filety z karmazyna (po 15 dag, lub filety z dorsza)
30 dag. mrożonego groszku
2 małe marchewki.
1 opakowanie pure ziemniaczanego (na 3/4 litra płynu).
1 szklanka mleka
1 jajko
1 średnia cebula
1 pęczek szczypiorku
5 łyżek masła lub margaryny
4 łyżki mąki
sok z 1/2 cytryny
sól
biały pieprz
tarta gałka muszkatołowa
cząstki cytryny do dekoracji
Wykonanie:
Marchew obrać, opłukać, pokroić w słupki. Wrzucić z groszkiem do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, gotować 10 minut .Opłukać filety, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na kilka minut, aby dobrze nasiąkły sokiem. Wymieszać mąkę z solą oraz białym pieprzem. Rozmącić jajko na talerzyku. Obtoczyć filety w mące, a następnie w jajku. Rozgrzać na dużej patelni 4 łyżki tłuszczu, smażyć kawałki ryby 3-4 minuty z każdej strony .Zagotować w garnku 2 szklanki wody wsypać pół łyżeczki soli. Wlać szklankę mleka, dodać resztę tłuszczu. Zdjąć garnek z ognia wsypać pure ziemniaczane. Odstawić na 1 minutę jeszcze raz wymieszać. Wrzucić do garnka dobrze osączone na sitku warzywa, doprawić pure do smaku solą oraz tartą gałka muszkatołową. Obrać cebulę pokroić w cienkie krążki. Zdjąć filety z patelni podsmażyć na tym samym tłuszczu cebule. Opłukać szczypiorek drobno pokroić. Wyjąc kawałki ryby i pure na talerze rozłożyć podsmażona cebulę. Posypać szczypiorkiem szczypiorkiem,udekorować cząstkami cytryny.