Składniki:
80 dag. karpia
olej do smażenia
1-2 jajka
10 łyżek bułki tartej
3 łyżki mąki
25 dag. fasoli
cebula
sól
pieprz
Wykonanie:
Karpia oczyścić, wypatroszyć, przekroić wzdłuż i usunąć kręgosłup. Umyć, pokroić na porcje oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut. Każdą porcję obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przygotowaną rybę włożyć na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze kilka minut. Przed podaniem na stół, karpia można włożyć na (na przykrytej patelni). Podawać z namoczoną poprzedniego dnia i ugotowaną fasolą (najlepsza jest duża fasola Np. Jaś). Danie polać posiekaną i zrumienioną na oleju cebulą.