SOCZYSTY SCHAB DUSZONY

Składniki:

 

1 i 1/2 kg. schabu bez kości

1/2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

3 łyżki tymianku

3 łyżki szałwii

sól

pieprz

Wykonanie:

 

Mięso umyć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą. natrzeć tym mięso. Zioła posiekać. rozetrzeć z pie­przem, a następnie tą mie­szanką posypać mięso. Uło­żyć je w brytfannie. skropić olejem. Wstawić do piekar­nika o temperaturze 200 C. i piec 1godzinę. Gdy schab się zrumieni, podlać wodą, a potem, co jakiś czas pole­wać wytworzonym sosem. Sprawdzona rada: pod koniec pieczenia schab warto obłożyć cząstkami jabłek (najlepiej kwaskowatych). Można je posypać majerankiem.Ja nie dawałam jabłek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *