Składniki:
300 g. soi (nasiona)
sól
pieprz
50 g. słoniny
1 duża cebula
100 g. pasteryzowanej ciecierzycy
100 g. marchwi
100 g. kalarepy
3 papryki
100 g. grzybów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wegety
3 łyżki keczupu
2 łyżki masła
1i 1/2 łyżki mąki tortowej
bazylia
cząber
ocet estragonowy do doprawienia
Wykonanie:
Namocz soję w zimnej wodzie na noc,aby nasiąkła i zmiękła.Następnego dnia odlej wodę zalej soję świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Przed końcem gotowania posól.Miękką soję odcedź na sitku zachowaj wywar.Słoninę i cebulę pokrój w kostkę.Ciecierzycę odcedź. Oczyśc marchew ,kalarepę ,paprykę, grzyby,i wszystko drobno pokrój.Obierz czosnek ,przeciśnij przez praskę. Na Rozgrzanej .patelni usmaż słoninę i na niej cebulę.Dodaj soję ciecierzycę,podsmaż i podlej wywarem z soi. Dodaj wszystkie warzywa ,grzyby,potem przyprawę wegetą, ,czosnek, keczup i ugotuj na małym . Kiedy warzywa i grzyby się ugotują zagęśc zasmażką z masła i mąki tortowej.Ugotuj do miękkości.Dopraw solą i pieprzem bazylią,cząbrem, i octem estragonowym.podawaj z chlebem lub tostami.