SOJA W GRZYBACH I WARZYWACH

Składniki:

300 g. soi (nasiona)

sól

pieprz

50 g. słoniny

1 duża cebula

100 g. pasteryzowanej ciecierzycy

100 g. marchwi

100 g. kalarepy

3 papryki

100 g. grzybów

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka wegety

3 łyżki keczupu

2 łyżki masła

1i 1/2 łyżki mąki tortowej

bazylia

cząber

ocet estragonowy do doprawienia

Wykonanie:

Namocz soję w zimnej wodzie na noc,aby nasiąkła i zmiękła.Następnego dnia odlej wodę zalej soję świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Przed końcem gotowania posól.Miękką soję odcedź na sitku zachowaj wywar.Słoninę i cebulę pokrój w kostkę.Ciecierzycę odcedź. Oczyśc marchew ,kalarepę ,paprykę, grzyby,i wszystko drobno pokrój.Obierz czosnek ,przeciśnij przez praskę. Na Rozgrzanej .patelni usmaż słoninę i na niej cebulę.Dodaj soję ciecierzycę,podsmaż i podlej wywarem z soi. Dodaj wszystkie warzywa ,grzyby,potem przyprawę wegetą, ,czosnek, keczup i ugotuj na małym . Kiedy warzywa i grzyby się ugotują zagęśc zasmażką z masła i mąki tortowej.Ugotuj do miękkości.Dopraw solą i pieprzem bazylią,cząbrem, i octem estragonowym.podawaj z chlebem lub tostami.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *