SOJA W GRZYBACH I WARZYWACH

Składniki:

 

300  g. soi (nasiona)

sól

pieprz

50  g. słoniny

1duża cebula

100  g. pasteryzowanej ciecierzycy

100  g. marchwi

100  g. kalarepy

3 papryki

100  g. grzybów

2 ząbki czosnku

1łyżeczka przyprawy warzywnej

3 łyżki keczupu

2 łyżki masła

1,5 łyżki mąki tortowej

bazylia

cząber

ocet estragonowy do doprawienia

 

Wykonanie:

 

Namocz soję w zimnej wodzie na noc, aby nasiąkła i zmiękła. Następnego dnia odlej wodę, zalej soję świeżą wodą i ugotuj  do miękkości. Tuż przed końcem

gotowania posól.  Miękką soję odcedź na sitku i osącz (zachowaj wywar).

Słoninę i obraną cebulę pokrój w małą kostkę. Ciecierzycę odcedź. Oczyść marchew, kalarepę, paprykę, grzyby i wszystko drobno  pokrój.   Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Usmaż  na tej samej patelni słoninę i podsmaż na niej cebulę. Dodaj soję, ciecierzycę, podsmaż i podlej wywarem z soi. Dodaj wszystkie warzywa, grzyby, potem przyprawę warzywną, czosnek, keczup i ugotuj na

małym ogniu. Kiedy warzywa i grzyby zmiękną, zagęść zasmażką z masła

i mąki tortowej. Ugotuj do miękkości. Dopraw solą, pieprzem, bazylią,

cząbrem i octem estragonowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *