Składniki:
300 g. soi (nasiona)
sól
pieprz
50 g. słoniny
1duża cebula
100 g. pasteryzowanej ciecierzycy
100 g. marchwi
100 g. kalarepy
3 papryki
100 g. grzybów
2 ząbki czosnku
1łyżeczka przyprawy warzywnej
3 łyżki keczupu
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki tortowej
bazylia
cząber
ocet estragonowy do doprawienia
Wykonanie:
Namocz soję w zimnej wodzie na noc, aby nasiąkła i zmiękła. Następnego dnia odlej wodę, zalej soję świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Tuż przed końcem
gotowania posól. Miękką soję odcedź na sitku i osącz (zachowaj wywar).
Słoninę i obraną cebulę pokrój w małą kostkę. Ciecierzycę odcedź. Oczyść marchew, kalarepę, paprykę, grzyby i wszystko drobno pokrój. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Usmaż na tej samej patelni słoninę i podsmaż na niej cebulę. Dodaj soję, ciecierzycę, podsmaż i podlej wywarem z soi. Dodaj wszystkie warzywa, grzyby, potem przyprawę warzywną, czosnek, keczup i ugotuj na
małym ogniu. Kiedy warzywa i grzyby zmiękną, zagęść zasmażką z masła
i mąki tortowej. Ugotuj do miękkości. Dopraw solą, pieprzem, bazylią,
cząbrem i octem estragonowym.