Składniki:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
100 ml ketchupu
4–5 plasterków ananasa
1/2 szklanki soku z ananasa
50 ml .sosu Worcestershire
2–3 łyżki cukru trzcinowego
sól
pieprz
ewentualnie 1 łyżka octu jasnego
Wykonanie;
Najpierw do rondelka wrzucam cukier i czekam, aż zacznie się rozpuszczać, wtedy dodaję posiekaną drobno cebulę i czosnek. Chwilę podsmażam, cebula puści sok, więc nic się nie przypali. Dodaję pokrojone plastry ananasa i podsmażam całość, aż do uzyskania ładnego złocistego koloru. Wtedy dodaję ketchup i podgrzewam, dodaję też sok ananasowy oraz sos Worcesteshire, oraz jeśli chcecie, ocet. Wszystko podgrzewam dość długo, aż sos nabierze takiego ciemniejszego koloru. Miksuję blenderem na pastę i jeśli sos jest za gęsty, to dodaję wodę i całość zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem, jeśli lubicie ostre smaki, można też pokusić się o chili.