SOS PAPRYKOWO-SMIETANK0WY

Składniki:

1 strąk czerwonej papryk

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 ząbki czosnku

1cebula

2 łyżki oleju

330 ml. śmietany 18%

oregano

majeranek

bazylia

pieprz

sól

Wykonanie:

Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, umyj, osusz, pokrój w niewielką kostkę. Czosnek 1 cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub posiekaj. W rondelku rozgrzej olej, podsmaż paprykę. Dodaj czosnek i cebulę, smaż 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody, wymieszaj, gotuj około 10 minut  Sos zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Wlej śmietanę, wymieszaj.  Przypraw do smaku oregano, majerankiem, bazylią, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze około 5 minut. Świetnie smakuje z makaronem, można nim polać pieczone mięsa.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *