Składniki:
1 strąk czerwonej papryk
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1cebula
2 łyżki oleju
330 ml. śmietany 18%
oregano
majeranek
bazylia
pieprz
sól
Wykonanie:
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, umyj, osusz, pokrój w niewielką kostkę. Czosnek 1 cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub posiekaj. W rondelku rozgrzej olej, podsmaż paprykę. Dodaj czosnek i cebulę, smaż 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody, wymieszaj, gotuj około 10 minut Sos zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Wlej śmietanę, wymieszaj. Przypraw do smaku oregano, majerankiem, bazylią, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze około 5 minut. Świetnie smakuje z makaronem, można nim polać pieczone mięsa.