Składniki;
25dag. makaronu spaghetti
20dag. pieczarek
1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki żółtego sera
2 ząbki czosnku
skórka otarta z1 cytryny
2 łyżki soku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól
pieprz
Wykonanie;
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al-dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, pieczarki bardzo dokładnie wyszorował pod bieżącą wodą. Nieobrane pokroić w plasterki. Czosnek posiekać w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodając do niej łyżkę masła. Podsmażyć pieczarki, posolić je, i po 2 minutach dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać również otartą skórę z cytryny. Do pieczarek dolać śmietanę i dodać ser, a następnie sok z cytryny. Postolic i dodać pieprzu do smaku. Dodać ugotowany makaron nie przelewamy zimną wodą i mieszamy go delikatnie z sosem. Nie zdejmujemy z ognia póki makaron nie wchłonie sosu. Jak to się stanie, pietruszkę siekamy i dodajemy do dania. Mieszamy i od razu podajemy.