Składniki:
500 g. białych buraczków
1 1 bulionu warzywnego
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
125 ml .śmietany
8 małych steków wołowych(po ok. 80 g),
1 łyżka margaryny
2 łyżki pokrojonego szczypioru z cebulką
Wykonanie:
Buraczki obrać umyć, pokroić w ćwiartki i gotować około 30 minut w bulionie warzywnym. Warzywo odcedzić, bulion zachować. Na patelni roztopić masło. Na tłuszcz włożyć buraczki, posypać cukrem i skarmelizować, dolać nieco bulionu. Śmietanę lekko ubić i wstawić do lodówki. Steki opłukać, osuszyć i smażyć na roztopionej margarynie 2-4 minuty z każdej strony. Mięso doprawić solą i pieprzem. Steki i buraczki wyłożyć na podgrzane talerze, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać szczypiorkiem. Na buraczki wyłożyć bitą śmietanę.