Składniki:

 

500  g. białych buraczków

1 1 bulionu warzywnego

1 łyżka masła

2 łyżki cukru

125 ml .śmietany

8 małych steków wołowych(po ok. 80 g),

1 łyżka margaryny

2 łyżki pokrojonego szczypioru z cebulką

 

Wykonanie:

Buraczki obrać umyć, pokroić w ćwiartki i gotować około 30 minut w bulionie warzywnym. Warzywo odcedzić, bulion zachować. Na patelni roztopić masło. Na tłuszcz włożyć buraczki, posypać cukrem i skarmelizować, dolać nieco bulionu. Śmietanę lekko ubić i wstawić do lodówki. Steki opłukać, osuszyć i smażyć na roztopionej margarynie 2-4 minuty z każdej strony. Mięso doprawić solą i pieprzem. Steki i buraczki wyłożyć na podgrzane talerze, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać szczypiorkiem. Na buraczki wyłożyć bitą śmietanę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *