Składniki:
Ciasto:
25 dag. mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypią soli
Nadzienie:
1 słoik (720 ml. wiśni bez pestek
3-4 średnie ziemniaki
2jajka
12 dag. masła lub margaryny.
15 dag. gęstej kwaśnej śmietany
5 dag. mielonych migdałów
5 dag. cukru
2 łyżki mąki.
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
mąka do posypania blatu
Ciasto:
Na ciasto:
Starannie wyrobić mąkę, jajko, olej, szczyptę soli i połowę szklanki wody na jednolitą masę. Odstawić pod przykryciem na około pół godziny
Na nadzienie:
Dobrze wyszorować ziemniaki, gotować w mundurkach około 20 minut. Zalać zimną wodą, ostudzić. Obrać ze skórki, a następnie przecisnąć przez praskę.
Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć żółtka z cukrem i 4 płaskimi łyżkami tłuszczu na
puszystą masę. Dodać ugotowane ziemniaki, kwaśną śmietanę, mielone migdały i odrobinę soli. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Ubić na sztywno białko, delikatnie połączyć z masą. Dokładnie osączyć wiśnie na sitku, posypać dwiema łyżkami mąki, dodać do ciasta. Rozwałkować ciasto na czystej, posypanej mąką ściereczce (warstwa powinna być jak najcieńsza). Rozłożyć nadzienie równomiernie na cieście, pozostawić około 2-centymetrowy brzeg. Za pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulon, brzegi docisnąć. Ułożyć strudel na blasze piekarnika. Roztopić w rondelku pozostały tłuszcz, połową tłuszczu polać ciasto. Piecz około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175C. Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować resztą roztopionego tłuszczu. Kroić strudel, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.