Składniki;
3 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3/3 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa;
5 białek
3.5 śmietany 18% ukwaszonej po 200g.
1i 1/2 szklanki cukru
1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy
10 dag. wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie;
Zagnieść ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 tą większą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną i posypaną bułka tartą blachę lub wyłożoną papierem do pieczenia .Do mniejszej części ciasta dodać1 łyżkę płaska kakao wrobić w ciasto i zamrozić.
Masa;
Białka ubić na sztywno dodać cukier, dodać budyń w proszku ,wiórki kokosowe. Śmietanę wlać do osobnego naczynia i dodawać po trochu do białek wcześniej ubitych i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia . Gotową masę wlać na jasne ciasto ,następnie na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki na tarce o grubych oczkach. Piec w nagrzanym piekarniku 180C. około 50-55 minut.