Składniki:

1 mała główka kapusty czerwonej
1 małe jabłko
1-2 łyżki octu
1 mała cebula
2-3 łyżki oleju
1 łyżka cukru
sól
pieprz

Wykonanie;

Kapustę poszatkować.Włożyć do garnka zalać wrzątkiem i zostawić na około 7-10 minut nie gotować.Po tym czasie wylać na sitko i dokładnie odcedzić.Przełożyć do garnka i do ciepłej kapusty dodać ocet, cukier i wymieszać.Jabłko obrać pokroić w drobną kosteczek lub zetrzeć na grubej tarce ,cebulę drobno posiekać, dodać do miski z kapustą wymieszać i dodać olej ,doprawić solą , pieprzem jeżeli trzeba to dodać jeszcze cukru.Smak surówki ma być słodko kwaśny. Przed podaniem schłodzić w lodówce, i udekorować według swojego pomysłu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *