Składniki;
3 kg.białej kapusty
2 -3 średnie marchewki
1 duża cebula
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, połączyć z drobno pokrojoną cebulą i startą marchewką.Posypać cukrem i odstawić na 15 minut.
Zalewa:
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki octu
1 szklanka oleju
2 duże łyżki vegety
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
Wykonanie;
Składniki zalewy zagotować z wyjątkiem oleju.Olej dodać na samym końcu, kiedy garnek z zalewą zestawimy z ognia.Gorącą zalewa zalać kapustę i kilka razy przemieszać.Po ostudzeniu surówkę przełożyć do słoja lub kamiennego garnka i wstawić do lodówki.Można ją także przełożyć do mniejszych słoików i pasteryzować na zimę. Jest pyszna.