Składniki:
1/2 małej główki młodej kapusty
3 młode marchewki
1 mała cebula
1 pęczek koperku
Sos:
6 łyżek oleju
2 łyżki octu winnego
1 łyżka cukru
1 łyżka ziół prowansalskich
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Z kapusty usunąć zniszczone liście. Resztę kapusty poszatkować.Marchewki obrać ,umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać , pokroić w drobną kostkę. Koperek umyć,osuszyć i posiekać. Do kapusty dodać marchewkę, cebulę,koperek i wymieszać. Do słoika wlać olej,winny ocet,dodać cukier,zioła prowansalskie,doprawić solą i pieprzem. Słoik zakręcić i potrząsać nim aż składniki połączą się. Sos dodać do surówki i wymieszać. Odstawić na 30 minut aby surówka się przegryzła.