Składniki:

Ciasto:

15 dag zimnego masła lub margaryny

4 żółtka

2 szklanki mąki

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

1/2szklanki cukru

1/2 litra malin

Beza:

4 białka szczypta

1/2 szklanki cukru 1/2 łyżki budyniu

 szczypta soli

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając porcjami cukier, po czym wsypać budyń i wymieszać.

Ciasto wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta posiekać na bardzo drobną kruszonkę. Dno tortownicy o średnicy 28 cm, wysmarować tłuszczem, wsypać kruszonkę i ugnieść spód. Na spód ciasta ułożyć maliny, po czym wyłożyć ubitą bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180  st. i piec około 35 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *