Składniki:
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki masla
2 łyżki oleju
1cukier waniliowy
4łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Masa jabłkowa:
1 słoik jabłek
1 kisiel lub galaretka cytrynowa
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puch ,dodać masło,olej cukier waniliowy,mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto mikserem.Ciasto przełożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub mąką. Ciasto ponakłówać widelcem i podpiec 20 minut w 170 C.
Wykonanie:
Masa jabłkowa:
Słoik jabłek lekko podgrzać i połączyć z kisielem lub galaretką cytrynową .Tak zrobioną masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na jabłka wyłożyć piane ubitą z 4 białek z 1 szklanką cukru który wsypujemy pod koniec ubijania piany.Piecz 35-40 minut w 170C.