Składniki:

1,5 szklanki mąki

0,5 kostki masla

2 łyżki oleju

1cukier waniliowy

4łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka

Masa jabłkowa:

1 słoik jabłek

1 kisiel lub galaretka cytrynowa

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na puch ,dodać masło,olej cukier waniliowy,mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto mikserem.Ciasto przełożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub mąką. Ciasto ponakłówać widelcem i podpiec 20 minut w 170 C.

Wykonanie:

Masa jabłkowa:

Słoik jabłek lekko podgrzać i połączyć z kisielem lub galaretką cytrynową .Tak zrobioną masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na jabłka wyłożyć piane ubitą z 4 białek z 1 szklanką cukru który wsypujemy pod koniec ubijania piany.Piecz 35-40 minut w 170C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *