Składniki:

Ciasto:

1/2 kg .mąki

10 dag. cukru

25 dag. miękkiej margaryny

2 jajka

3 łyżki gęstej śmieta

3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Farsz:

 

1i1/2 kg. jabłek

10 dag. cukru

2 torebki cukru waniliowego

cynamon do smaku

 

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać margarynę , posiekać , dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach , nadmiar soku odcisnąć. Dwie trzecie ciasta wyłożyć na natłuszczoną i posypana tartą bułką blachę , przykryć masa jabłkową i pozostałą częścią ciasta. Piecz45-55 minut temperaturze około180C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *