SZARLOTKA BEZ JAJEK I CUKRU

Składniki:
2,5 szklanki mąki
25 dkg masła roślinnego
mały kubeczek serka waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Połówki obranych i wydrążonych jabłek na szarlotkę.
Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem i proszkiem,dodać serek i szybko zagnieść ciasto.
Wykładam papierem formę, połowę ciasta rozwałkowuję układam  na blaszce, blisko siebie układam jabłka jeżeli są duże kroję na ćwiartki  .Posypuję cynamonem,można też porozsypywać namoczone rodzynki.Przykryć drugą połową ciasta rozwałkowaną na stolnicy.Piec  40-45 minut w 180 stopniach.
Lukier:

 

1/2 szklanki cukru pudru rozcieram z łyżką śmietany i polewam jeszcze ciepłe ciasto.Ale można go zastąpić inną polewą lub tylko lekko posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *