Składniki:
2,5 szklanki mąki
25 dkg masła roślinnego
mały kubeczek serka waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Połówki obranych i wydrążonych jabłek na szarlotkę.
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem i proszkiem,dodać serek i szybko zagnieść ciasto.
Wykładam papierem formę, połowę ciasta rozwałkowuję układam na blaszce, blisko siebie układam jabłka jeżeli są duże kroję na ćwiartki .Posypuję cynamonem,można też porozsypywać namoczone rodzynki.Przykryć drugą połową ciasta rozwałkowaną na stolnicy.Piec 40-45 minut w 180 stopniach.
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru rozcieram z łyżką śmietany i polewam jeszcze ciepłe ciasto.Ale można go zastąpić inną polewą lub tylko lekko posypać cukrem pudrem.