Składniki:
2,5 szklanki mąki
25 dag masła roślinnego
1kubeczek serka waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg obranych jabłek na szarlotkę
Wykonanie:
Mąkę przesiać posiekać z masłem i proszkiem, dodać serek i szybko zagnieść ciasto.
Ja nawet go nie schładzam jeśli serek i masło były zimne. Wykładam papierem formę, połowę ciasta rozwałkowuję i układam na blaszce, układam blisko siebie jabłka jeżeli duże jabłka przekroić na ósemki .Posypać cynamonem. Przykryć drugą połową ciasta, rozwałkowanego na stolnicy. Piec 40-45 minut w 180 C. zupełnie wystarczy.
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru rozcieram z łyżką śmietany i polewam jeszcze ciepłe ciasto. Ale można go zastąpić inną polewą lub tylko lekko posypać cukrem pudrem.