Składniki;
Ciasto:
1i/1/2szklanki mąki pszennej
12 i 1/2 dag. margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
Nadzienie:
7 dużych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
Wykonanie;
Ciasto;
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Do blaszki o wymiarach 20 x 30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć 2/3 ciasta, następnie dać jabłka pokrojone na drobne plastry, lub zetrzeć na dużej tarce posypać cukrem i cynamonem, nałożyć pozostałe ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C.około 60 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.