Składniki:
3 szklanki mąki
250 g. margaryny
3 jaja
1 opakowania cukru waniliowego
1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg. jabłek
1 1/2 szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną i połączyć z jajkami, dokładnie zagnieść aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na pół. Jedną część schłodzić przez pół godziny w lodówce, drugą zamrozić.
Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na niewielkie części. Następnie zasypać cukrem i uprażyć aż do rozpadnięcia się jabłek. Owoce zdjąć z ognia, dodać galaretki i dokładnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarze okolo35 x 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć schłodzoną połową ciasta. Wyłożyć masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć zamrożoną połowę ciasta (na tarce o dużych oczkach)piecz około 1 godziny w temperaturze 180 C