Składniki;

Ciasto;

2 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
15 dag. masła lub margaryny
2 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto;

1-1i1/2kg. jabłek
rodzynki
cynamon

Wykonanie;
Ciasto;

Z podanych składników wyrobić ciasto i dać do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na dwie nierówne części jedną większą część wyłożyć na blachę , posypać bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia,na ciasto wyłożyć jabłka , przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta, nakłuwać widelcem . Piec w nagrzanym piekarniku w 180C. około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .

Masa jabłkowa;

Jabłka obrać , zetrzeć nadużej tarce wymieszać z rodzynkami i cynamonem, dosłodzić do smaku .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *