SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki:

1śmietanka w proszku (Np. ?Śnieżka?)

3/4 szklanki mleka

2 jajka

3/4 szklanki cukru

1cukier waniliowy

10 dag. margaryny

35 dag mąki pszennej

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

dżem lub mus jabłkowy

Wykonanie:

Margarynę siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy

jaja, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do schłodzenia, po czym pieczemy do

zrumienienia w średnio gorącym piekarniku. W czasie pieczenia ciasta ubijamy śmietankę

z mlekiem. Na gorące ciasto wykładamy mus  jabłkowy, a gdy ostygnie, wykładamy bitą śmietanę.  Ciasto można obsypać wiórkami kokosowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *