SZARLOTKA Z GRUSZKAMI MARIOLI

Składniki;

Ciasto:
3 czubate szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1  cukier waniliowy
6 żółtek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag. masła roślinnego
Nadzienie:

6  gruszek klapsy
6 jabłek  słodkich
3 marchewki
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki wody
Beza;

2 kisiele jabłkowe
6 białek
1/4 szklanki cukru

 

Wykonanie;

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. ciasto podzielić na dwie połowy,jedną mniejszą połowę. Mniejszą połowę zamrozić.Blaszkę o wymiarach 28×24 cm. ,wysmarować lekko tłuszczem posypać bułka tarta,wylepić blaszkę ciastem i ponakłuwac widelcem.

Nadzienie;
Jabłka i gruszki  obrać,wyciąć gniazda nasienne,pokroić na kawałki,dać do garnka,podlać wodą,dusić 15 minut. Po tym czasie dodać startą marchewkę na drobnych oczkach,dusić aż wszystko będzie się rozpadać,dodać cukier waniliowy,wystudzić. Zimne nadzienie wyłożyć na ciasto.

Beza;

Pianę ubić na sztywną bezę z odrobiną soli białka mają być zimne przed ubiciem pod koniec dodać cukier ,chwilę ubijać ,na końcu dodać suche kisiele jabłkowe wymieszać,wyłożyć bezę na ciasto. Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki,zetrzeć na tarce posypać na bezę. Piec w 180C około 50-55 minut.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *