Składniki:
Ciasto:
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1/2kg. mąki
5 żółtek
Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać nożem, krótko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą część ciasta upiec osobno na złoty kolor.
Składniki:
Masa jabłkowa:
1i 1/2 litra musu jabłkowego
3 galaretki cytrynowe
1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
Wykonanie:
Mus przełożyć do garnka i podgrzać, ale nie zagotować. Dodać cynamon i suche galaretki. Mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Wylać na pierwszy blat ciasta i wstawić do lodówki na godzinę żeby masa stężała.
Krem:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru
25 dag. masła miękkiego
2-3 łyżki spirytusu
Wykonanie:
Z litra mleka odlać 1 szklankę i w zimnym rozmieszać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Przelać do salaterki, nakryć folią by na powierzchni nie tworzył się kożuch i odstawić do ostygnięcia. Osobno utrzeć miękkie masło i łączyć z zimnym budyniem. Na końcu dodać spirytus. Krem wyłożyć na zastygniętym musie jabłkowym i przykryć drugim blatem. Docisnąć i oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą i dowolnie ozdobić.