Składniki:

Ciasto:

25 dag. margaryny

1 szklanka cukru

1 płaska łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

1/2kg. mąki

5 żółtek

Wykonanie:

Wszystkie składniki posiekać nożem, krótko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą część ciasta upiec osobno na złoty kolor.

Składniki:

Masa jabłkowa:

1i 1/2 litra musu jabłkowego

3 galaretki cytrynowe

1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)

 

Wykonanie:

 

Mus przełożyć do garnka i podgrzać, ale nie zagotować. Dodać cynamon i suche galaretki. Mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Wylać na pierwszy blat ciasta i wstawić do lodówki na godzinę żeby masa stężała.

 

Krem:

1 litr mleka

3 budynie śmietankowe

5 łyżek cukru

25 dag. masła miękkiego

2-3 łyżki spirytusu

Wykonanie:

Z litra mleka odlać 1 szklankę i w zimnym rozmieszać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Przelać do salaterki, nakryć folią by na powierzchni nie tworzył się kożuch i odstawić do ostygnięcia. Osobno utrzeć miękkie masło i łączyć z zimnym budyniem. Na końcu dodać spirytus. Krem wyłożyć na zastygniętym musie jabłkowym i przykryć drugim blatem. Docisnąć i oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą i dowolnie ozdobić.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *