SZARLOTKA Z MARCEPANEM

Składniki:

 

200  g. masła

200  g. cukru

3 łyżki soku z cytryny

4 jajka

300 g. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

 

1  kg. słodko-winnych jabłek

1 jajko

2 łyżki cukru

100 g. masy marcepanowe

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

2 łyżki dżemu z moreli

3 łyżki migdałów w płatkach

 

Wykonanie:

 

Tortownicę śr. 26 cm .natłuścić. Masło utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na puch. Kolejno dodać jajka, utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do formy. Piekarnik rozgrzać  180 C). Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście wypukłą stroną do góry. Jajko rozdzielić. Żółtko utrzeć z cukrem na puch. Dodać marcepan pokrojony w kostkę, utrzeć na gładką masę. Dodać białko ubite na sztywną pianę, posypać mąką ziemniaczaną i cynamonem, wymieszać rózgą. Masę wyłożyć na jabłka. Ciasto piec około 50 minut. Po 40 minutach przykryć pergaminem. Szarlotkę wystudzić. Bok posmarować podgrzanym dżemem, przykleić płatki migdałów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *