Składniki:
4 sznycle wieprzowe (po 13 dag)każdy
8 plasterków salami
12 dag. makaronu typu wstążki
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
2 szklanki rosołu instant
6 dag żółtego sera gouda
1 średnia cebula
l cytryną
2 łyżki masła lub margaryny
pieprz,
natka pietruszki
Wykonanie:
Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać w garnku 2 łyżki tłuszczu, zeszklić cebulę. Wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Wlać do garnka 2 szklanki rosołu oraz śmietanę stale mieszając. Gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut Utrzeć żółty ser na drobnej tarce, wsypać do gorącego sosu. Podgrzewać tak długo, aż ser się rozpuści.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sparzyć wrzątkiem cytrynę, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Opłukać mięso. Roztłuc, natrzeć solą oraz pieprzem .Układać na mięsie po dwa plasterki salami i jednym plasterku cytryny. Udekorować kilkoma listkami natki. Złożyć płaty mięsa na połowę, mocno spiąć drewnianymi wykałaczkami. Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu, podsmażyć złożone sznycle na złoty kolor. Następnie zmniejszyć ogień, smażyć mięso jeszcze około 7 minut . Zagotować w garnku wodę, posolić, wlać resztę oleju. Wrzucić makaron, gotować do miękkości przez 8-10 minut. Wyjąć mięso i makaron na półmisek, udekorować resztą natki i plasterkami cytryny. Sos podawać w osobnym naczyniu.