Składniki;
2 pęczki szparagów
3 jajka
sok z 1 cytryny
1 sztuka bulion na włoszczyźnie Knorr
świeżo mielony biały pieprz
250 ml .masło klarowane
1 łyżeczka cukru
Wykonanie;
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę szparagów obierz. W garnku nastaw doprawioną solą i cukrem wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 4 minut, a białe około 6 minut.
Przygotuj sos:
Będziesz potrzebował trzepaczkę, garnek i metalową miskę o średnicy nieco większej niż garnek. Klarowane masło rozgrzej do temperatury około 60 stopni. Ma być ciepłe, nie gorące. W odpowiednim garnku zagotuj wodę. Do miski wbij żółtko jajek, dodaj cukier , kostkę rosołową, sok z cytryny. Miskę umieść na garnku, w kąpieli parowej. Powoli dodając masło, ucieraj je energicznie mieszając z żółtkami. Kontroluj przy tym temperaturę, gdyż w zbyt wysokiej jajka się po prostu zetną. Masło dodawaj do momentu, aż sos stanie się puszysty i zgęstnieje.
Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem. Ugotowane szparagi podawaj polane sosem.