Składniki:
80 dag. mięsa z golonki
1 i1/2 g. peklosoli
pieprz
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru-pudru
75 ml. wody
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Mięso z tłuszczykiem pokroić na mniejsze kawałki. Obić mięso tłuczkiem do mięsa(tak jak się tłucze kotlety). Do mięsa dodać peklosól, mocno ugnieść rękoma, i umieścić (w nie obitym naczyniu) w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie dodać wymieszaną wodę z cukrem-pudrem i żelatyną, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko starannie wymieszać, aż woda zostanie wchłonięta przez mięso. Do szynkowara wkładamy woreczek do celów spożywczych włożyć do niego mięso mocno ubijając. Koniec woreczka zawiązać, przykryć denkiem i wstawić do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie parzyć w temperaturze 80 C. 3 godziny. Poziom wody w garnku, ma być wyższy niż mięso w szynkowarze, a niższy od samego szynkowara. Następnie szynkowar wstawiamy na 1/2 godziny do zimnej wody, potem do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.Najlepiej na całą noc.