Składniki:

 

80  dag. mięsa z golonki

1 i1/2 g. peklosoli

pieprz

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki cukru-pudru

75 ml. wody

1  łyżka żelatyny

 

Wykonanie:

 

 

Mięso z tłuszczykiem pokroić na mniejsze kawałki. Obić mięso tłuczkiem do mięsa(tak jak się tłucze kotlety). Do mięsa dodać peklosól, mocno ugnieść rękoma, i umieścić (w nie obitym naczyniu) w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie dodać wymieszaną wodę z cukrem-pudrem i żelatyną, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko starannie wymieszać, aż woda zostanie wchłonięta przez mięso. Do szynkowara wkładamy woreczek do celów spożywczych włożyć do niego mięso mocno ubijając. Koniec woreczka zawiązać, przykryć denkiem i wstawić do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie parzyć w temperaturze 80 C. 3 godziny. Poziom wody w garnku, ma być wyższy niż mięso w szynkowarze, a niższy od samego szynkowara. Następnie szynkowar wstawiamy na 1/2 godziny do zimnej wody, potem do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.Najlepiej na całą noc.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *