Składniki

1 i 1/2 kg. szynki wieprzowej
2 jabłka
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki soku jabłkowego
10 ziaren jałowca
1/2 łyżeczki kminku
3 liście laurowe
pieprz
sól
2 łyżki oleju

 

Wykonanie;

 

Obrany czosnek utrzeć z łyżeczką soli ,kminkiem i jagodami jałowca.Oczyszczone mięso natrzeć przyprawami część po nakłuwać i dać zioła.Mięso osznurować zawinąć w folię dać do lodówki na co najmniej jedną noc.Następnego dnia posypać pieprzem pokruszonymi liśćmi laurowymi.Dać do naczynia żaroodpornego podlac olejem mięso polać sokiem jabłkowym.Obok ułożyć pokrojoną cebulę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni C.Po około 45 minutach mięso obrócić i obłożyć pokrojonymi jabłkami.Piec dalsze 45minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *