SZYNKA W SOSIE WŁASNYM

Składniki:

 

1 kg. szynki wieprzowej

czosnek

olej

liśc lurowy

ziele angielskie

pieprz

mąka do zagęszczenia

sól

 

Wykonanie:

 

Szynkę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Obierz czosnek,po nakłuwaj mięso pod kątem około 45° na głębokość 3/4 wysokości mięsa. Nakłucia powinny być naprzemienne raz zaczynamy z jednej strony, raz z drugiej, w każdy powstały otwór włóż 2 – 3 ząbki czosnku. Nagrzej piekarnik do temperatury 175C. Szynkę z czosnkiem ułóż w brytfance, polej olejem, włóż do piekarnika i piecz około 2 godz. Pod koniec pieczenia wlej do brytfanki z mięsem 400 ml. wody, upieczoną szynkę przełóż na deskę, wytworzony sos przelej do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 15 minut .Sos zagęść mąką wymieszaną w 100 ml. zimnej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Szynkę pokrój w plastry i polej sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *