Składniki:

1i 1/2 kg. szynki surowej wieprzowej

1  litr przegotowanej zimnej wody

ziele angielskie

liść laurowy

majeranek

mielona papryka

sól

pieprz

Wykonanie:

Szynkę opłukać. Do wody dodać przyprawy marynata powinna być  dość słona i wymieszać aby rozpuściła się sól. Włożyć do niej mięso odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Szynkę wyjąć z marynaty osączyć ,przełożyć do brytfanki i piec około20 minut w 200  C. Po tym czasie mięso zalać gorącą wodą i piec jeszcze 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić szpikulcem czy pieczeń jest upieczona. Płyn wypływający z mięsa po nakłuciu powinien być przeźroczysty ,jeśli ma różową barwę trzeba szynkę dopiec.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *